"Dit is wat je wil zien in de cinema : verhalen die je verrassen, sprookjes waar je wil in geloven, beelden waar je ogen met plezier in verdrinken en acteurs die boven zichzelf uitstijgen. ‘The King of the Belgians’ is een eigenaardige komedie. Heel eigen en heel aardig." Kurt Vandemaele - Cinevox

 • Synopsis

  KING OF THE BELGIANS is een roadmovie waarin een ingedommelde Koning het leven – en zichzelf – ontdekt.

  Nicolas III is een eenzame ziel die al lang het gevoel heeft dat hij een verkeerd leven leidt. Hij vertrekt op staatsbezoek naar Istanbul waar een Britse cineast, Duncan Lloyd, in opdracht van het Paleis een documentaire maakt om het imago van de Koning wat op te fleuren.

  Tijdens het bezoek komt plots het bericht dat Wallonië de onafhankelijkheid heeft verklaard. De Koning moet onmiddellijk terug om zijn koninkrijk te redden! Nog voor de Koning klaar is om te vertrekken, verstoort een krachtige zonnestorm alle telecommunicatie en vliegverkeer. De Koning en zijn entourage zitten vast in Istanbul. Erger nog, de Turkse veiligheidsdiensten moeten niets weten van hun voorstel om dan maar ter land terug te keren. Maar de Koning wil niet bij de pakken blijven zitten. Duncan Lloyd ruikt de kans van zijn leven en komt met een twijfelachtig plan op de proppen waarin bloemenjurkjes en Bulgaarse zangeressen figureren.

  En zo begint hun undercover odyssee doorheen de Balkan, een tocht vol ongewenste situaties, onverwachte ontmoetingen, onvoorziene dilemma's en onverhoopte momenten van vreugde.

 • Statement

  De uitbarsting van die Ijslandse vulkaan lag aan de basis van het concept: laten we een - volstrekt fictieve - Belgische koning in Istanbul droppen, een natuurramp en politieke crisis aanwakkeren en hem dan noodgedwongen ter land terug naar huis sturen. Incognito. Het resultaat is een onvoorziene reis van een onvoorbereid gezelschap vol onverwachte situaties. Een fish-out-of-water komedie dus.

  De uitdaging zat hem in de manier waarop we dit verhaal zouden vertellen. Het Paleis engageert de Britse cineast Duncan Lloyd promo-documentaire over de koning te draaien. Lloyds camera is het subjectieve standpunt waaruit we deze zes buitengewone dagen in het leven van onze koning volgen. En wat te denken van België, een ingewikkeld landje dat zich specialiseert in surrealisme en compromissen? De tegenstellingen in ons koninkrijk en Europa's steeds dieper wordende identiteitscrisis waren een belangrijke bron van inspiratie. Maar de politieke dimensie van de film blijft nadrukkelijk ondergeschikt aan de innerlijke metamorfose van de koning die geniet van de anonimiteit - en zijn zintuigelijk ontwaken.

  Omwille van de authenticiteit hebben wij de acteurs vaak laten improviseren. Sommige nevenpersonages spelen gewoon zichzelf. Bovendien hebben we het scenario chronologisch gedraaid, wat redelijke uitzonderlijk is. Ofschoon het verhaal steeds meer uit de hand loopt, wouden we het toch geloofwaardig houden. Het resultaat is KING OF THE BELGIANS, een roadmovie over een eigenzinnige koning die verloren loopt in de Balkan.

King Nicolas III

Peter Van Den Begin

Nicolas III, Koning der Belgen, is een eenzame man die gevangen zit in de kluwen van het koninklijk protocol. Hij is het symbolische hoofd van een kwetsbaar land, op de rand van een implosie. In hem suddert echter de drang om meer te zijn dan alleen een marionet.

Peter Van den Begin is een gewaardeerd Vlaams Belgisch acteur, bekend om zijn komische en dramatische rollen in theater, film en televisie, zoals de bekroonde film Allez, Eddy! Zijn eerste samenwerking met de regisseurs was voor Het Vijfde Seizoen in 2012 als de onvergetelijke 'man met de haan’. Peter speelt de hoofdrol in aankomende films van Nabil Ben Yadir en Nic Balthazar.

IMDb profiel

Ludovic Moreau

Bruno Georis

Ludovic Moreau is een serieuze man, die protocol ademt. Hij had reeds een succesvolle diplomatieke carrière uitgebouwd toen hij tot Chef Protocol van het Koninklijk Paleis benoemd werd. Hij is de trotse beheerder van de waardigheid van de Koning. Maar hij blijkt niet goed voorbereid op de onverwachte rit doorheen de Balkan.

Bruno Georis is een veelzijdige acteur op het Belgische scherm en planken met meer dan dertig jaar ervaring. Hij verscheen in meer dan zeventig theaterproducties en verschillende films. Hij produceert en speelt in zijn eigen stukken die literatuur, poëzie en muziek combineren. Hij studeerde af met de grootste onderscheiding van het Koninklijk Conservatorium in Brussel.

www.brunogeoris.be
IMDb profile

Louise Vancraeyenest

Lucie Debay

Louise Vancraeyenest is net afgestudeerd aan een chique rechtenfaculteit toen het paleis haar uitnodigde om het imago van de Koning te beheren. Ze is trots zich op haar strakke efficiëntie. Haar verfijnde indruk verdampt echter snel wanneer haar mannelijke gezelschap zich vreemd begint te gedragen.

Lucie Debay is een Frans-Belgische actrice, internationaal gelauwerd om haar prestaties in Melody (2014) van Bernard Bellefroid, waarvoor ze won Beste Actrice won op het Montreal Wereld Filmfestival alsook een Belgische Magritte voor Beste Nieuwkomer. Voor een opkomend talent, heeft Lucie al in veel theaterproducties, korte films en een komende langspeelfilms gespeeld.

IMDb profile
Artmedia

Carlos De Vos

Titus De Voogdt

Carlos De Vos, een voormalig militair cadet en nuchtere butler van de Koning. De Koning, die de rechtdoorzeese houding can Carlos waardeert, vraagt hem regelmatig om advies, tot ieders irritatie. Carlos gelooft niet in de monarchie als een instituut. En erg veel vertrouwen in de toekomst van België heeft hij ook niet.

Titus De Voogdt is een veel gevraagde Vlaamse film, toneel en televisieacteur, gevestigd in Gent. Hij heeft hoofdrollen vertolkt met Vlaamse top regisseurs en speelde in de Golden Globe genomineerde BBC-serie The Missing. Titus heeft al verschillende prijzen ontvangen voor zijn werk als schrijver, regisseur en acteur. Hij studeerde af als een Master in de Beeldhouwkunst.

IMDb profile

Duncan Lloyd

Pieter Van Der Houwen

Duncan Lloyd is een voormalig oorlogscorrespondent die paparazzo geworden is. Zijn film Sharpshooter over de Servische sluipschutter Dragan The Hawk tijdens de belegering van Sarajevo werd nooit uitgebracht. Jarenlang worstelde Duncan met drank en zijn verleden om dan uiteindelijk weer met beide voeten op de grond te belanden door royals te volgen. Met Koning Nicolas III bevindt hij zich op de juiste plaats op het juiste moment.

Pieter van der Houwen is een succesvolle documentaire fotograaf, filmmaker en academicus, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Zijn werk verscheen in alle grote Nederlandse en internationale outlets. Hij heeft veel in Afrika gewerkt en is betrokken bij lopende projecten in het kader van de economische en politieke macht van de Afrikaanse diaspora. KING OF THE BELGIANS is zijn eerste acteerervaring.

IMDb profile

Ana

Nina Nikolina

Ana is een Bulgaarse zangeres die met haar moeder een bescheiden dorpswinkeltje runt. Zij is de hoofdzangeres van The Black Sea Sirens, een traditionele folklore groep, waarvan de leden evenveel kibbelen als zingen.

Nina Nikolina is een Bulgaarse zangeres, artieste en muziekproducer van folklore, elektronische - en popmuziek. Ze heeft al meer dan tien albums uitgebracht en ontving talrijke prijzen, waaronder de prestigieuze Song of the Decade Award voor haar populaire single Ti. Nina heeft de Bulgaarse muziek en cultuur vertegenwoordigd op verschillende internationale festivals in heel Europa.

www.nina-nikolina.com

Kerim Bulut

Valentin Ganev

Kerim Bulut, adjunct-hoofd van de Turkse Veiligheidsdienst, heeft al met een respectabele staat van dienst. Hij is een trots en ijverig man, die zijn laatste promotie verwachtte net toen hij de verantwoordelijkheid kreeg over de veiligheid van de Koning der Belgen en zijn entourage.

Valentin Ganev is een bekende Bulgaarse film – en theateracteur. Hij studeerde af in Moskou aan het VGIK (klas van acteur Sergey Bondarchuk), de oudste filmschool ter wereld. Hij verscheen in meer dan zeventig films, van Hollywoodfilms tot films van de Taviani Broers. Sinds 1996 is hij lid van het gezelschap van het Nationaal Theater van Bulgarije.

IMDb profile

Dragan

Goran Radaković

Dragan is een voormalig Joegoslavisch Olympische atleet, die een sluipschutter werd in de Balkanoorlog van de jaren negentig. Tijdens de belegering van Sarajevo raakte hij bevriend met Duncan Lloyd, die een documentaire over hem maakte. Dragan worstelt hij nog steeds met zijn pijnlijk verleden.

Goran Radaković is een succesvolle Servische acteur en producent die zijn acteercarrière begon toen hij 11 jaar was. Sinds hij afgestudeerde aan de Universiteit van Drama in Belgrado in 1988, heeft hij al vele rollen vertolkt in films, theater en TV. In 1993 richtte hij zijn eigen productiehuis, Films Dakar, op.

IMDb profile

Koningin Ursula

Nathalie Laroche

Koningin Ursula gaat vol zelfvertrouwen door het leven met schrikwekkend grote hoeden op en heeft een stevige greep op elk aspect van het leven van haar man. In elk geval tot hij met Duncan Lloyd naar onbekend terrein gaat. De koningin wilde enigszins dat Lloyd de spontaniteit van de Koning zou vastleggen. Maar ze krijgt zoveel meer dan ze ooit had kunnen dromen.

Nathalie Laroche is een zeer gewaardeerde actrice in België. Ze studeerde af aan het Brussels conservatorium en verscheen afgelopen jaren in hedendaagse en klassieke theaterstukken. Ze speelde ook in tal van televisie series, korte films en langspeelfilms, waaronder ook Het Vijfde Seizoen.

IMDb profile

“Geestig Belgisch surrealisme met een Europees hart.” Ruben Nollet - De tijd

Cast & Crew

 • Cast

  • Nicolas III
   Peter Van Den Begin
  • Ludovic Moreau
   Bruno Georis
  • Louise Vancraeyenest
   Lucie Debay
  • Carlos De Vos
   Titus De Voogdt
  • Duncan Lloyd
   Pieter Van Der Houwen
  • Ana
   Nina Nikolina
  • Kerim Bulut
   Valentin Ganev
  • Dragan
   Goran Radaković
  • Queen Ursula
   Nathalie Laroche
 • Crew

   • Scenario, Regie & Producers
    Peter Brosens & Jessica Woodworth
   • Director of Photography
    Ton Peters (NSC)
   • Production Designer
    Sabina Christova
   • Kostuums
    Eka Bichinashvili
    Claudine Tychon
   • Make-up & Haar
    Petya Simeonova
   • Geluid
    Pepijn Aben
   • Eerste Regieassistent
    Arnout Andre De La Porte
   • Monteur
    David Verdurme
   • Director of Sound
    Michel Schöpping
   • Colourist
    Peter Bernaers
   • Postproductieleider
    Fabian Hannaert
   • Grafisch Ontwerp
    Amira Daoudi
   • Line Producers
    Nadejda Koseva & Svetla Tsotsorkova
    Olivier Abrassart
    Sebastian Schelenz
   • Co-producenten
    François Touwaide (Entre Chien et Loup)
    Arnold Heslenfeld, Frans van Gestel & Laurette Schillings (Topkapi Films)
    Mira Staleva & Stefan Kitanov (Art Fest)

Ton Peters

Director of Photography

Ton (The Netherlands) studied photography and art, which has had a major influence on his work as a cinematographer. During his career Ton has embraced both drama and documentary with the same passion and expertise, alternating between both with great ease. His work has appeared at numerous festivals such as Cannes, Berlin and Toronto. In 2007 he was awarded the Golden Horn for Best Photography at the Krakow Film Festival.

www.thebirds.nl
IMDb profile

Sabina Christova

Production Designer

Sabina (Bulgaria) is a prolific production designer and art director with significant experience in international and Bulgarian fiction films and commercial work. Her dedication to her craft, her ability to adapt to various budgets and visions and her highly professional team have lead her to navigate a wide range of projects and gain a solid reputation within and outside Bulgaria. She successfully creates visual universes in which dreams turn into reality and real life turns into dreams.

www.sabinachristova.com
IMDb profile

David Verdurme

Monteur

David (Belgium), a rising star among Belgian editors, finished his studies at RITS film school in Brussels with the editing of Gust Van den Berghe's Little Baby Jesus of Flandr, selected for the 2010 Quinzaine des Réalisateurs. He hasn't slowed down since. His work ranges from rigorous art house films, like those of Van den Berghe and Caroline Strubbe, to comedy, children's films and documentary.

www.davidverdurme.com
IMDb profile

Michel Schöpping

Director of Sound

Michel (The Netherlands) has for three decades been composer, sound designer and re-recording mixer for over seventy fiction and non-fiction films. Since 2007 he teaches at the Dutch Film Academy and is a trainer at the Torino Film Lab and EP2C, the European Postproduction Workshop. He has worked on multiple high-profile films including those by Sergey Loznitsa and Felix van Groeningen. Michel was composer, sound designer and mixer on all four feature films by Peter Brosens and Jessica Woodworth.

IMDb profile

Regisseurs

Jessica Woodworth & Peter Brosens

Jessica Woodworth en Peter Brosens, komen beide uit de documentaire wereld, maar zijn het meest geprezen voor hun drie langspeelfilms dat ze schreven, regisseerde en samen co-produceerde: Khadak (Winnaar van Venetië Leeuw van de Toekomst in 2006), Altiplano (Cannes Critics' Week in 2009) en Het Vijfde Seizoen (Venetië Officiële competitie in 2012). Hun films warden op honderden festivals vertoond en won tientallen prestigieuze prijzen. In 2006 kregen Peter en Jessica de Prijs voor de Film van de Vlaamse Gemeenschap van België. King of the Belgians (Venetië Official Selection in 2016) is hun vierde fictie film. Hun onafhankelijk productiehuis Bo Films is gevestigd te Gent in België. www.bofilms.be

Jessica Woodworth (Washington DC, 1971) is een Amerikaans-Belgische scenariste en regisseuse. Jessica studeerde literatuur op Princeton University (1993) alsook documentaire filmmaken op Stanford University (1999). Ze werkte mee aan documentaires in Parijs, Hong Kong en Beijing in de jaren negentig. Wanneer ze in 2000 met een Fulbright-beurs in Marokko was, nam ze een documentaire op The Virgin Diaries, een co-productie van Europese en Amerikaanse omroepen. Jessica was de voorzitster van de internationale jury op Film Fest Gent in 2011 en zat ook in de jury op het Zagreb International Film Festival in 2015. Zij is gespecialiseerd in de regie van acteurs.

Peter Brosens (Leuven, 1962) is een Belgische onafhankelijke producent, regisseur en scenarist. Tussen 1993 en 1999 Brosens regisseerde en produceerde hij zijn internationaal geprezen ‘Mongolia Trilogy’, bestaande uit de bekroonde documentaire City of the Steppes (Joris Ivens Award, Cinéma du Réel, Parijs), State of Dogs (Grand Prix, Visions du Réel, Nyon) en Poets of Mongolia (Mongoolse State Award). Peter (EAVE 1994) is het Belgisch lid van d.net, een Europees netwerk van onafhankelijke producenten. Hij was lid van diverse jury's, waaronder IDFA.

Festivals

 • Orizzonti Competition
  Venice Film Festival
  2016
 • Official Selection
  Film Fest Gent
  2016
 • Official Selection World Cinema
  Busan
  2016
 • Official Selection
  Filmfest Hamburg
  2016
 • Selection Open Horizons
  Thessaloniki
  2016
 • Official Competition Seminci
  Valladolid
  2016
 • Official Selection
  Antalya Film Festivali
  2016
 • Official Selection
  São Paulo IFF
  20166
 • Cinema of the World section
  Dubai
  2016
 • Playtime Section
  Les Arcs
  2016
 • Official Competition
  Marrakech
  2016
 • Official Selection
  Festival Internat du Film de Bruxelles
  2016
 • Together Again Competition
  Zagreb
  2016
 • World Cinema Now
  Palm Springs
  2017
 • Official Selection
  Minsk International Film Festival
  2016
 • Panorama
  Black Nights IFF
  2017
 • Horizons Section
  Tromso IFF
  2017
 • Itinérances
  Festival Cinéma d’Alès
  2017
 • Annual European Union Film Festival
  Chicago
  2017
 • Fem Kontinenter
  Göteborg Film Festival
  2017
 • Winner Global Vision Award
  Cinequest
  2017
 • Winner KNF Award
  Rotterdam IFFR
  2017
 • Selección Oficial
  Festival de Cine Europeo Puerto Rico
  2017
 • World Tour Section
  Cleveland IFF
  2017
 • Main Slate Section
  Sarasota Film Festival
  2017
 • Chic Planète Section
  Forum Des Images
  2017
 • Closing film
  Minneapolis St.Paul IFF
  2017
 • Cup of Divination Section
  Fajr IFF
  2017
 • Feature Program
  SEEfest17
  2017
 • Journey Section
  Espoo Cine IFF
  2017
 • European Film Festival
  South Africa
  2017
 • Panorama Europe Festival
  New York
  2017

"Een heerlijk absurd antwoord op de zogezegde 'failed state' die België op dit moment zou zijn." Wim de Witte - Film Fest Gent

Producers

 • Bo Films

  Vlaamse Co-producent & Hoofdproducent
  www.bofilms.be

  Bo Films is een Belgische onafhankelijke productiemaatschappij opgericht door Jessica Woodworth and Peter Brosens, dat sinds haar onstaan in 2005, actief is op internationaal niveau. Met hun langspeelfilms Khadak (winnaar ‘Leeuw van de toekomst' in Venetië in 2006), Altiplano (Semaine de la Critique van Cannes in 2009)) en Het Vijfde Seizoen (Officiële Competitie van Venetië in 2012) wonnen ze al 42 prijzen, werden ze geselecteerd voor meer dan 170 festivals festivals en kregen ze zowel in het binnen- en buitenland lovende kritieken. KING OF THE BELGIANS (Officiële Seelectie van Venetië in 2016) is hun vierde langspeelfilm. Hun vier films werden allemaal gemaakt met steun van de Vlaamse en Waalse Gemeenschap, het Nederlandse Filmfonds and het MEDIA programma van de Europese Commissie.

 • Entre Chien et Loup

  Frans-Belgische Co-producent
  www.entre-chien-et-loup.be

  Entre Chien et Loup richt zich op inhoudelijke kwalitatieve producties. Het is mede dankzij deze focus dat ze erin slagen om, sinds de oprichting in 1989, hun plaats te veroveren op de Europese audiovisuele markt. Het onderhouden en ontwikkelen van hun toegang tot distributienetwerken in de audiovisuele sector vormt een permanente en formidabele uitdaging, vooral in een maatschappij waar het verbruik van voorverteerde beelden de norm is geworden. Entre Chien et Loup blijft echter trouw aan haar fundamentele filosofie: het maken van films die een geëngageerde vertelstijl (zowel dankzij de auteurs als door de onderwerpen) combineren met een sterk gevoel voor cinematografie en de juiste ploeg die het mogelijk maakt om aan deze grote ambities waar te maken.

 • Topkapi Films

  Nederlandse Co-Producent
  www.topkapifilms.nl

  Topkapi Films is gevestigd in Amsterdam en wordt gerund door de producenten Frans van Gestel, Arnold Heslenfeld en Laurette Schillings. Het bedrijf heeft ruime ervaring in het produceren en co-produceren van langspeelsfilms en televisiedrama’s voor zowel de Nederlandse als de internationale markt en streeft ernaar langdurige relaties met scenarioschrijvers en regisseurs op te bouwen. Onder hun succesvolle co-producties bevinden zich titels als Brozer (Mijke de Jong), Publieke Werken (Joram Lürsen), Belgica (Felix van Groeningen), Kollektivet (Thomas Vinterberg), All of a Sudden (Asli Özge), Out of Love (Paloma Aquilera Valdebenito) en The Broken Circle Breakdown (Felix van Groeningen).

 • Art Fest

  Bulgaarse Co-Producent
  www.siff.bg

  Art Fest Ltd. is een productie en distributiebedrijf dat ook het Internationaal Filmfestival van Sofia, het grootste filmfestival in Bulgarije, organiseert. Sinds 2004 vormen de professionele ontmoetingen op de co-productiemarkt (met pitches voor een debuut, twee of derde fictie langspeelsfilm) een belangrijk onderdeel van het Sofia Filmfestival. Art Fest heeft samen met RFF International meer dan 15 speelfilms en documentaires gecoproduceerd, waaronder het bekroonde The World Is Big and Salvation Lurks Around the Corner van Stephan Komandarev, die in 2010 in de ‘Foreign Language’ sectie van de Oscars werd genomineerd. In de periode 2004-2016 heeft Art Fest meer dan 80 films uitgebracht, waarvan de grote overheid Europese producties. Art Fest beheert ook Cinema House - de grootste arthouse cinema in Bulgarije.

Nieuws

 • Mostra Sao Paolo

  'O Rei dos Belgas' had 5 amazing screenings at the 40th Mostra Internacional de Cinema / São Paulo International Film Festival! Obrigado Brazil! #kingothebe

 • In competition at Valladolid!

  Olé! The King is going to Spain! The film has been selected for the official competition of Semana Internacional de Cine de Valladolid - Seminci!

 • Greek premiere at Thessaloniki

  King of the Belgians has been selected for the 57th Thessaloniki International Film Festival that will take place November 3 - 13, 2016!

 • Belgian premiere at Film Fest Gent

  KING OF THE BELGIANS will have its Belgian premiere at Film Fest Gent this fall! Get your tickets now and join us on October 17th! #ffgent #kingofthebe

 • Busan International Film Festival

  King of the Belgians has been selected for the World Cinema programme of Busan International Film Festival (6-15 October).

 • Filmfest Hamburg

  The King is travelling to Filmfest Hamburg! Ganz töll! Congrats to the entire cast & crew!

 • The King is going to Venice

  King of the Belgians will have its world premiere at the 73rd Venice International Film Festival, that will run from August 31st to September 10th 2016. Keep an eye out for upcoming screening dates. #KINGOFTHEBE

 • Want to stay updated on the latest news?

  Follow our King & his entourage on social media! Like follow & share through facebook.com/kingofthebe and twitter.com/kingofthebe #KINGOFTHEBE